Handleiding gebruikers

Kennis, instructie en bewustzijn(gedrag) zijn belangrijke elementen om de veiligheidscultuur binnen een organisatie te vergroten en versterken.

Met o.a. het houden van toolboxmeetings wordt de veiligheid in jouw organisatie versterkt, maar het organiseren blijft vaak een lastige taak, met name voor organisaties waarbij medewerkers veelal onderweg of op locatie werken. Het organiseren van een toolbox is ook meestal tijdrovend. Dilemma’s waar veel organisaties tegenaan lopen spelen vaak op, zoals “Welk onderwerp moeten we nu weer kiezen? Waar halen we de tijd vandaan? Hoe krijgen we de mensen tegelijkertijd op één locatie? Wat doen we als mensen een toolboxmeeting gemist hebben? En, hoe zorgen we voor een overzichtelijke registratie?”

Met de Online Toolbox heeft jouw organisatie deze dilemma’s getackeld. Via onze digitale leeromgeving volg je eenvoudig periodiek de online toolbox-modules. Je hebt hiervoor van ons een persoonlijke login ontvangen. Hiermee krijg je toegang tot je persoonlijk dashboard, ingericht voor jouw organisatie en/of team. Naast toegang tot de toolbox-modules vind je hier ook een discussieforum en krijg je inzicht in je behaalde resultaten.

Je hebt altijd en overal digitaal toegang tot de toolboxen, een internetverbinding dient echter beschikbaar te zijn, zo kun je waar en wanneer jij het wilt op je tablet, smartphone, laptop of pc de toolboxen en discussies volgen.

De meeste toolbox modules duren gemiddeld 10 tot 20 minuten en zijn voorzien van een vaste structuur.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Wetgeving
  • Feiten
  • Risico’s
  • Inventarisatie
  • Beheersmaatregelen
  • Goede Praktijk
  • Video (indien relevant)
  • Discussie
  • Kennistoets

*In enkele gevallen kan een onderwerp/video zijn weggelaten, bijv. omdat het onderwerp zich daar niet voor leent.

De toolbox-modules worden naast theorie voorzien van ondersteunend foto en/of filmmateriaal, downloadbare schema’s of checklists. Vervolgens worden alle toolboxen afgerond met een kennistoets. Op deze manier wordt je kennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu getoetst en geborgd. In deze handleiding staat in vier eenvoudige stappen uitgelegd hoe je onze online toolbox kunt gebruiken.

We wensen je veel succes met de Online Toolbox.

In het “Dashboard” zie je o.a. de toegewezen groep(en) of locatie waaraan jij bent gekoppeld , de bijhorende toolbox(en) en een prikbord.

Jouw leidinggevende of coördinator heeft bepaald in welke groep je zit.

  • In de rechter zijbalk zie je de aan jouw toegewezen groep; hier vind je de veiligheidsregels, onder het tab ‘materialen’ vind je een overzicht met de vorderingen van de online toolboxen.
    Onder de aan jouw toegewezen groep kun je zien wanneer de toolboxen voor jou beschikbaar zijn.
  • Onder het kopje “mijn modules” staan de toolboxen in alfabetische volgorde  
    Klik op  START om de toolbox te starten

Je kunt eenvoudig per toolbox je voortgang in percentages zien.

Afhankelijk van het aantal toolboxen dat jouw bedrijf per jaar nodig heeft worden de nieuwe toolboxen periodiek toegevoegd aan jouw omgeving. Wij sturen je hierover een mailnotificatie, zo hoeft je er niet perse zelf aan te denken. Tevens kun je vanaf deze pagina naar ‘mijn resultaten’ navigeren. Hier zie je in een oogopslag o.a. hoeveel modules er zijn toegewezen, de behaalde score en behaalde certificaten.

Klik op ‘start’ op de toolbox die voor je klaar staat of die je wilt volgen.

Je komt nu in het module overzicht. Via de tab ‘materialen’ kun je aanvullende informatie terugvinden. Zoals handige links, bronnen en (indien relevant voor de betreffende toolbox) downloadbare hulpschema’s of overzichten.

Onder de kop ‘module inhoud’ start je eenvoudig de toolbox door op het eerste onderwerp te klikken.

Je hoeft de toolbox niet perse in een keer af te maken, je kunt tussentijds uitloggen en op een ander moment verder te gaan waar je was gebleven.

Je bent nu gestart en aan het eerste onderwerp begonnen.

In de zijbalk, aan de linkerkant van je scherm (bij een pc), zie je de volgorde van de topic’s. Je kunt op het pijltje in de gele balk klikken als je de zijbalk wilt verbergen (focus mode). Bij een smartphone of tablet is deze standaard ingeklapt!

Via een drop downmenu rechtsboven in je scherm (bij een pc) kun je eenvoudig navigeren naar bijv. je resultaten, terug naar het dashboard, naar een contactformulier (in het geval je onverhoopt tegen een (technisch) probleem aan loopt), of als je gewoon wilt uitloggen. Als je links op het logo van Van Dalen HVK | HSE | Advies klikt, kom je terug op de homepagina.

Tijdens het volgen van de toolbox moet je de vaste volgorde van de onderwerpen volgen, het is niet mogelijk om een onderwerp over te slaan. De Module is pas volledig voltooid als alle stappen  zijn doorlopen.

Klik na het doornemen van elk onderwerp op de knop ‘markeer als voltooid’ (rechts onderaan de pagina) om naar het volgende onderwerp te gaan.

In de meeste toolboxen staat een korte video klaar. Je kun pas verder met de module nadat de video volledig is afgespeeld. De video pauzeert automatisch als je tussentijds een ander venster opent.

In elke toolbox komt het onderwerp ‘discussie’ terug. Discussiëren over veilig werken is een belangrijk onderdeel van de toolbox.
Door met collega’s van gedachten te wisselen, te overleggen, vragen te stellen, etc. wordt praten over veiligheid een wezenlijk onderdeel van het bedrijf. Hierdoor brengen jullie gezamenlijk de veiligheidscultuur binnen jullie bedrijf naar een hoger niveau.

Na het voltooien van alle onderwerpen volgt er een korte kennistoets bestaand uit max.5 vragen.

Je moet een minimale score van 3 punten (60%) behalen om de toolbox te kunnen voltooien. Je kunt je antwoorden inzien via ‘view vragen’ en de toets herstarten.

Als je voldoende punten hebt gehaald verschijnt de knop ‘klik hier om verder te gaan’.

Pas nadat je hierop geklikt hebt wordt de toets als voltooid geregistreerd. Je kun nu als je dat wilt een bewijs van deelname downloaden.

Na het voltooien van de Toolbox kun je via de menubalk (en op een desktop/laptop via het dashboard) onder de knop ‘mijn resultaten’ zien wat je status is.

Via de knop ‘uitklappen’ zie je hoeveel procent voltooid is, je kunt certificaten downloaden en kun je je statusrapporten bekijken. Klik op de pictogrammen om deze te openen.

Met de knop “transcript” kun je een overzicht printen van alle tot dan toe voltooide toolboxen

De online omgeving kan worden uitgebreid met de PRO-toevoeging. Dit geeft de gebruiker extra functionaliteiten zoals (werkplek)inspecties, meldingen, een digitale LMRA-check, (veiligheid)checklists en controlerondes.

Waarom uw werkplek inspecteren?

Werkgever zijn verplicht om structureel toezicht te houden op de werkplek (artikel 8 Arbowet). Een (werkplek)inspectie is hiervoor een goed middel om invulling te geven aan de verplichtingen van deze Arbowet. VCA-gecertificeerde bedrijven zijn zelfs verplicht om werkplek- inspecties uit te voeren. Direct leidinggevenden en/of een externe gecertificeerde veiligheidskundige dienen regelmatig de werkplek te inspecteren en de werkzaamheden van de werknemers, aannemers en onderaannemers te observeren en de resultaten te evalueren met de betrokken werknemer(s). Met een (werkplek)inspectie kan worden beoordeeld of een werkplek veilig is en voldoet aan geldende normen en wet- en regelgeving. U toont aan dat u deze verplichting serieus neemt waardoor onveilige situaties in een vroegtijdig stadium kunnen worden opgespoord en waarop maatregelen kunnen worden getroffen om het risico op incidenten te beperken.

 

Voor wie is de PRO-toevoeging?

De PRO functionaliteiten zijn beschikbaar voor alle gebruikers die over een Pro-toevoeging beschikken.Deze functies bestaan uit het volgende:

  • Toegang tot overzicht en uitleg verbods- en gebodsborden;
  • Toegang tot overzicht en uitleg (beheers)maatregelen van gevaarsymbolen voor gevaarlijke stoffen;
  • Toegang tot overzicht en uitleg gevaarsymbolen en kleurcodering voor gassen;
  • Toegang tot een overzicht met hyperlinks naar nagenoeg alle arbocatalogi;
  • Online uitvoeren van quickscans en controlerondes (wij hebben al een flink aantal (basis)inspecties voor de meest voorkomende branches en/of situaties klaargezet). De resultaten van deze inspectie worden direct in pdf-bestand per email doorgestuurd naar de coördinator;
  • Online melden, algemeen;
  • Online melden van onveilige situatie(s), (bijna) ongeval of (milieu-)schade.
    De meldingen van deze inspectie worden direct in pdf-bestand per email doorgestuurd naar de coördinator;
  • Online uitvoeren van een uitgebreide LMRA-check. De resultaten van deze check worden direct in pdf- bestand per email doorgestuurd naar de coördinator;
  • WPI’s, alleen voor (KAM)coördinator/veiligheidskundige/ direct leidinggevenden;

In nagenoeg alle formulieren moet ondertekend dmv een handtekening, tevens kunnen ook afbeeldingen worden toegevoegd.

De meldingen van de checklists/inspectie’s worden direct in pdf-bestand per email doorgestuurd naar de coördinator.
 

Heb je na het lezen van deze handleiding nog vragen?
Bekijk voor meer informatie de FAQ op onze website of neem gerust contact met ons op.

In de menubalk (en op een desktop/laptop via het dashboard) kun je onder de de tab “profiel” naar de knop Support navigeren.

Vul het contactformulier zo concreet mogelijk in en klik op verzenden.


Voor alle (technische) vragen, bijv. een storing of een niet goed werkende link, geldt:
Meldingen die op werkdagen voor 17.00 uur bij ons binnenkomen zullen diezelfde dag nog in behandeling worden genomen.

Kennis, instructie en bewustzijn(gedrag) zijn belangrijke elementen om de veiligheidscultuur binnen een organisatie te vergroten en versterken.

Met o.a. het houden van toolboxmeetings wordt de veiligheid in jouw organisatie versterkt, maar het organiseren blijft vaak een lastige taak, met name voor organisaties waarbij medewerkers veelal onderweg of op locatie werken. Het organiseren van een toolbox is ook meestal tijdrovend. Dilemma's waar veel organisaties tegenaan lopen spelen vaak op, zoals "Welk onderwerp moeten we nu weer kiezen? Waar halen we de tijd vandaan? Hoe krijgen we de mensen tegelijkertijd op één locatie? Wat doen we als mensen een toolboxmeeting gemist hebben? En, hoe zorgen we voor een overzichtelijke registratie?"

Met de Online Toolbox heeft jouw organisatie deze dilemma’s getackeld. Via onze digitale leeromgeving volg je eenvoudig periodiek de online toolbox-modules. Je hebt hiervoor van ons een persoonlijke login ontvangen. Hiermee krijg je toegang tot je persoonlijk dashboard, ingericht voor jouw organisatie en/of team. Naast toegang tot de toolbox-modules vind je hier ook een discussieforum en krijg je inzicht in je behaalde resultaten.

Je hebt altijd en overal digitaal toegang tot de toolboxen, een internetverbinding dient echter beschikbaar te zijn, zo kun je waar en wanneer jij het wilt op je tablet, smartphone, laptop of pc de toolboxen en discussies volgen.

De meeste toolbox modules duren gemiddeld 10 tot 20 minuten en zijn voorzien van een vaste structuur.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Wetgeving
  • Feiten
  • Risico's
  • Inventarisatie
  • Beheersmaatregelen
  • Goede Praktijk
  • Video (indien relevant)
  • Discussie
  • Kennistoets

*In enkele gevallen kan een onderwerp/video zijn weggelaten, bijv. omdat het onderwerp zich daar niet voor leent.

De toolbox-modules worden naast theorie voorzien van ondersteunend foto en/of filmmateriaal, downloadbare schema's of checklists. Vervolgens worden alle toolboxen afgerond met een kennistoets. Op deze manier wordt je kennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu getoetst en geborgd. In deze handleiding staat in vier eenvoudige stappen uitgelegd hoe je onze online toolbox kunt gebruiken.

We wensen je veel succes met de Online Toolbox.

In het “Dashboard” zie je o.a. de toegewezen groep(en) of locatie waaraan jij bent gekoppeld , de bijhorende toolbox(en) en een prikbord.

Jouw leidinggevende of coördinator heeft bepaald in welke groep je zit.

  • In de rechter zijbalk zie je de aan jouw toegewezen groep; hier vind je de veiligheidsregels, onder het tab 'materialen' vind je een overzicht met de vorderingen van de online toolboxen.
    Onder de aan jouw toegewezen groep kun je zien wanneer de toolboxen voor jou beschikbaar zijn.
  • Onder het kopje "mijn modules" staan de toolboxen in alfabetische volgorde  
    Klik op  START om de toolbox te starten

Je kunt eenvoudig per toolbox je voortgang in percentages zien.

Afhankelijk van het aantal toolboxen dat jouw bedrijf per jaar nodig heeft worden de nieuwe toolboxen periodiek toegevoegd aan jouw omgeving. Wij sturen je hierover een mailnotificatie, zo hoeft je er niet perse zelf aan te denken. Tevens kun je vanaf deze pagina naar 'mijn resultaten' navigeren. Hier zie je in een oogopslag o.a. hoeveel modules er zijn toegewezen, de behaalde score en behaalde certificaten.

Klik op 'start' op de toolbox die voor je klaar staat of die je wilt volgen.

Je komt nu in het module overzicht. Via de tab 'materialen' kun je aanvullende informatie terugvinden. Zoals handige links, bronnen en (indien relevant voor de betreffende toolbox) downloadbare hulpschema’s of overzichten.

Onder de kop ‘module inhoud’ start je eenvoudig de toolbox door op het eerste onderwerp te klikken.

Je hoeft de toolbox niet perse in een keer af te maken, je kunt tussentijds uitloggen en op een ander moment verder te gaan waar je was gebleven.

Je bent nu gestart en aan het eerste onderwerp begonnen.

In de zijbalk, aan de linkerkant van je scherm (bij een pc), zie je de volgorde van de topic’s. Je kunt op het pijltje in de gele balk klikken als je de zijbalk wilt verbergen (focus mode). Bij een smartphone of tablet is deze standaard ingeklapt!

Via een drop downmenu rechtsboven in je scherm (bij een pc) kun je eenvoudig navigeren naar bijv. je resultaten, terug naar het dashboard, naar een contactformulier (in het geval je onverhoopt tegen een (technisch) probleem aan loopt), of als je gewoon wilt uitloggen. Als je links op het logo van Van Dalen HVK | HSE | Advies klikt, kom je terug op de homepagina.

Tijdens het volgen van de toolbox moet je de vaste volgorde van de onderwerpen volgen, het is niet mogelijk om een onderwerp over te slaan. De Module is pas volledig voltooid als alle stappen  zijn doorlopen.

Klik na het doornemen van elk onderwerp op de knop 'markeer als voltooid' (rechts onderaan de pagina) om naar het volgende onderwerp te gaan.

In de meeste toolboxen staat een korte video klaar. Je kun pas verder met de module nadat de video volledig is afgespeeld. De video pauzeert automatisch als je tussentijds een ander venster opent.

In elke toolbox komt het onderwerp 'discussie' terug. Discussiëren over veilig werken is een belangrijk onderdeel van de toolbox.
Door met collega’s van gedachten te wisselen, te overleggen, vragen te stellen, etc. wordt praten over veiligheid een wezenlijk onderdeel van het bedrijf. Hierdoor brengen jullie gezamenlijk de veiligheidscultuur binnen jullie bedrijf naar een hoger niveau.

Na het voltooien van alle onderwerpen volgt er een korte kennistoets bestaand uit max.5 vragen.

Je moet een minimale score van 3 punten (60%) behalen om de toolbox te kunnen voltooien. Je kunt je antwoorden inzien via ‘view vragen’ en de toets herstarten.

Als je voldoende punten hebt gehaald verschijnt de knop ‘klik hier om verder te gaan’.

Pas nadat je hierop geklikt hebt wordt de toets als voltooid geregistreerd. Je kun nu als je dat wilt een bewijs van deelname downloaden.

Na het voltooien van de Toolbox kun je via de menubalk (en op een desktop/laptop via het dashboard) onder de knop ‘mijn resultaten’ zien wat je status is.

Via de knop 'uitklappen' zie je hoeveel procent voltooid is, je kunt certificaten downloaden en kun je je statusrapporten bekijken. Klik op de pictogrammen om deze te openen.

Met de knop "transcript" kun je een overzicht printen van alle tot dan toe voltooide toolboxen

De online omgeving kan worden uitgebreid met de PRO-toevoeging. Dit geeft de gebruiker extra functionaliteiten zoals (werkplek)inspecties, meldingen, een digitale LMRA-check, (veiligheid)checklists en controlerondes.

Waarom uw werkplek inspecteren?

Werkgever zijn verplicht om structureel toezicht te houden op de werkplek (artikel 8 Arbowet). Een (werkplek)inspectie is hiervoor een goed middel om invulling te geven aan de verplichtingen van deze Arbowet. VCA-gecertificeerde bedrijven zijn zelfs verplicht om werkplek- inspecties uit te voeren. Direct leidinggevenden en/of een externe gecertificeerde veiligheidskundige dienen regelmatig de werkplek te inspecteren en de werkzaamheden van de werknemers, aannemers en onderaannemers te observeren en de resultaten te evalueren met de betrokken werknemer(s). Met een (werkplek)inspectie kan worden beoordeeld of een werkplek veilig is en voldoet aan geldende normen en wet- en regelgeving. U toont aan dat u deze verplichting serieus neemt waardoor onveilige situaties in een vroegtijdig stadium kunnen worden opgespoord en waarop maatregelen kunnen worden getroffen om het risico op incidenten te beperken.

 

Voor wie is de PRO-toevoeging?

De PRO functionaliteiten zijn beschikbaar voor alle gebruikers die over een Pro-toevoeging beschikken.Deze functies bestaan uit het volgende:

  • Toegang tot overzicht en uitleg verbods- en gebodsborden;
  • Toegang tot overzicht en uitleg (beheers)maatregelen van gevaarsymbolen voor gevaarlijke stoffen;
  • Toegang tot overzicht en uitleg gevaarsymbolen en kleurcodering voor gassen;
  • Toegang tot een overzicht met hyperlinks naar nagenoeg alle arbocatalogi;
  • Online uitvoeren van quickscans en controlerondes (wij hebben al een flink aantal (basis)inspecties voor de meest voorkomende branches en/of situaties klaargezet). De resultaten van deze inspectie worden direct in pdf-bestand per email doorgestuurd naar de coördinator;
  • Online melden, algemeen;
  • Online melden van onveilige situatie(s), (bijna) ongeval of (milieu-)schade.
    De meldingen van deze inspectie worden direct in pdf-bestand per email doorgestuurd naar de coördinator;
  • Online uitvoeren van een uitgebreide LMRA-check. De resultaten van deze check worden direct in pdf- bestand per email doorgestuurd naar de coördinator;
  • WPI's, alleen voor (KAM)coördinator/veiligheidskundige/ direct leidinggevenden;

In nagenoeg alle formulieren moet ondertekend dmv een handtekening, tevens kunnen ook afbeeldingen worden toegevoegd.

De meldingen van de checklists/inspectie's worden direct in pdf-bestand per email doorgestuurd naar de coördinator.
 

Heb je na het lezen van deze handleiding nog vragen?
Bekijk voor meer informatie de FAQ op onze website of neem gerust contact met ons op.

In de menubalk (en op een desktop/laptop via het dashboard) kun je onder de de tab "profiel" naar de knop Support navigeren.

Vul het contactformulier zo concreet mogelijk in en klik op verzenden.


Voor alle (technische) vragen, bijv. een storing of een niet goed werkende link, geldt:
Meldingen die op werkdagen voor 17.00 uur bij ons binnenkomen zullen diezelfde dag nog in behandeling worden genomen.

Inschrijving Training Preventiemedewerker | Online Classroom

Vul onderstaande gegevens zo zorgvuldig mogelijk in, een deel hiervan wordt vermeld op je certificaat.

Gebruiker wijzigen

U moet ingelogd zijn om het formulier te verzenden.

Support aanvraag

Voor vragen over veiligheidsissues ga je direct naar de projectleider/leidinggevende op je locatie of de preventiemedewerker.
Voor technische vragen (bijv. een storing of een niet goed werkende link, etc.) geldt: Vragen/meldingen die op werkdagen tot 17.00 uur bij ons binnenkomen zullen diezelfde dag nog in behandeling* worden genomen.

*In enkele gevallen kan het voorkomen dat een probleem niet dezelfde dag opgelost kan worden. Wij zullen u hier altijd van op de hoogte stellen.

Support aanvraag

Voor technische vragen (bijv. een storing of een niet goed werkende link, etc.) geldt: Vragen/meldingen die op werkdagen tot 17.00 uur bij ons binnenkomen zullen diezelfde dag nog in behandeling* worden genomen.

*In enkele gevallen kan het voorkomen dat een probleem niet dezelfde dag opgelost kan worden. Wij zullen u hier altijd van op de hoogte stellen.